Korai fejlesztés

Korai fejlesztésre akkor van szükség, ha a gyerek egy vagy több fejlődési területen elmarad az életkorának megfelelő szinttől: ez lehet a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- és látásfejlődés, a beszéd és nyelvi fejlődés, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés.
A korai fejlesztéssel csökkenteni lehet a lemaradást, így a nap mint nap felmerülő nehézségek megoldhatóbbá válnak. A gyerekek segítséget kapnak ahhoz is, hogy könnyebben be tudjanak illeszkedni a családba, és a közösségekbe. A fejlesztés során a cél, hogy azok a képességek fejlődjenek, amelyeknél az elmaradás jelentkezik. Ebben a fejlesztési formában 5 éves koráig vehet részt a gyermek.
A korai intervenció, vagyis beavatkozás annyival több, mint a gyermek fejlesztése, hogy része a család, a szűkebb és a tágabb környezet támogatása is. Egyfajta komplex tanácsadás, amelyben nagyon sok szakember vesz részt: gyógypedagógus, mozgásterapeuta, konduktor, pszichológus. Ők a munkájuk során maximálisan szem előtt tartják a gyerek állapotát és a család igényeit, körülményeit.

 

Linkek:

https://auti.hu/ (mit, hol)

https://www.autista.hu/diagnosztizalo-centrumok/ (diagnosztizáló centrumok)

https://mek.oszk.hu/10600/10668/10668.pdf   (ellátások, szervezetek, fejlesztési lehetőségek, képzések)

https://aosz.hu/rolun (Autisták Országos Szövetsége)

https://www.autizmus.hu/ (Autizmus Alapítvány, Terápiás Centrum)

https://auti.hu/erdekkepviselet/jogszabalyok?start=15 (jogszabályok)

(Esőember archívum)

https://auti.hu/ajanlo/ajanlott-filmek (filmajánló)

https://mchatscreen.com/wp-content/uploads/2015/05/M-CHAT_Hungarian_version2.pdf (bárki számára elérhető teszt)

https://aosz.hu/kiadvanyok/konyvek/ (könyvajánló)