Nevelési Tanácsadás

Vannak helyzetek, amikor a szülő úgy érzi, hogy gyermekével kapcsolatos nehézségek meghaladják erejét, vagy nincs megfelelő eszköze a problémák kezeléséhez. Ilyenkor érdemes pszichológus, gyógypedagógus vagy fejlesztő pedagógus segítségét kérni.

Mikor ajánlott igénybe venni a tanácsadáson belüli pedagógiai megsegítést?

Ha úgy érzi, hogy gyermekének:

  • a teljesítménye
  • a terhelhetősége
  • az érdeklődése
  • a tanuláshoz való hozzáállása (érzelmi állapota, magatartása, viselkedése)

az elvárt átlaghoz képest  jelentősebb eltérést, változást mutat. A szakemberek különböző típusú foglalkozásokkal segítenek ezeknek a gyerekeknek.

Hogyan vehető igénybe a tanácsadás?

Nevelési tanácsadást a szülő bármikor kérhet, ha a fenti problémák valamelyikével találkozik, szolgáltatásainak ingyenes igénybevételére minden gyermek jogosult (3-18 éves korig). A tanácsadás elkezdődhet önkéntes alapon a szülő, vagy a 16. életévét betöltő serdülő kérésére, illetve beutalással a pedagógus, a gyermek,- ifjúság,- és családvédelmi, továbbá az egészségügyi szolgáltatásban dolgozó szakemberek javaslatára is.

A nevelési tanácsadáson belüli pedagógiai megsegítés összetett feladat. Érinti a gyermekek, fiatalok családját, és megpróbál hatással lenni a gyermekeket nevelő és tanító pedagógusok szemléletére is. Célkitűzése, hogy olyan pozitív változásokat segítsen elő, melyeknek köszönhetően a közeljövőben természetessé válik, hogy minden gyermektől egyedi, egyéni képességeihez igazodó teljesítményeket várjanak el.

Éveken átívelő folyamatról lehet szó, az első találkozást követő pillanatnyi állapot megismeréstől, a segítő beavatkozásig, és nyomon követéséig. A gyermekkel való foglalkozások hatékonyságát jelentősen befolyásolja, hogy milyen mértékben vagyunk képesek együttműködni a ránk bízott gyermekek szüleivel, és természetesen a gyermekekkel nap mint nap foglalkozó pedagógusokkal.