Tehetséggondozás

A tehetséggondozás célja a kiemelkedő képességű gyermekek, tanulók támogatása pedagógiai és pszichológiai eszközökkel annak érdekében, hogy képességeik még jobban ki tudjanak teljesedni.

A pedagógiai szakszolgálat tehetséggondozó koordinátora ennek érdekében kapcsolatot tart a szülőkkel és a pedagógusokkal, a gyermekkel az adott intézményben, vagy azon kívül foglalkozó szakemberekkel és a tehetséggondozó hálózattal.

A tehetséggondozási folyamat elindulhat a pedagógus javaslatára, de a szülő enélkül is jelentkezhet. A tehetséggondozásban való részvétel önkéntes, a szülő a jelentkezési lap kitöltésével tudja igényelni a szolgáltatást.

Szakszolgálatunk az alábbi ellátási formákkal tudja támogatni a köznevelési intézmények tehetséggondozó tevékenységét:

  • részvétel a tehetségazonosításban
  • tehetséggondozásra való jogosultság megállapítása
  • javaslat a tehetséggondozás formájára vonatkozóan
  • konzultációs lehetőség és tanácsadás szülők és pedagógusok részére
  • önismereti és személyiségfejlesztő foglalkozások megszervezése

Továbbá konzultációs lehetőséget biztosítunk a kerületünkben működő tehetségfejlesztő műhelyek, egyesületek, alapítványok vezetői számára.

A rendelkezésünkre álló információk naprakészen tartása érdekében kapcsolatban vagyunk a kerületünkben dolgozó iskolapszichológusokkal, a Fővárosi Tehetséggondozó Koordinátorok munkaközösségével, a Nemzeti Tehetségponttal és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségével (MATEHETSZ).